Sektör temsilcileri; ASUNIM ve Kayseri İncesu OSB Yönetimi tarafından düzenlenen “Endüstriyel Üreticiler için GES Fırsatları” seminerinde buluştu.
Seminerde İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Püsküllü, ASUNIM Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, SMA Türkiye Satış Müdürü Ufuk Keser, Pv Partner Satış Müdürü Tunç Günışık ve AKlease Satış Müdürü Murat Ateş konuşmacı olarak yer aldı.
Kayseri ve çevre illerde bulunan çok sayıda iş insanın ilgi gösterdiği etkinlikte; güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji alanındaki gelişmelere değinildi; potansiyel güneş enerjisi yatırımcılarına enerji maliyetlerini düşürmede nasıl bir yol haritası belirlemeleri gerektiği, doğru ürün seçimi ve finansman destekleri konularında bilgiler verildi.
Etkinlik açılış konuşmasında daha önceki yıllarda ASUNIM ile birlikte İncesu OSB için arazi GES yatırımı yaptıklarına değinen İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Püsküllü “OSB olarak temiz enerjiye önem veriyoruz. Bu zamana kadar İncesu OSB olarak 24.28MWp kurulu güce ulaştık. OSB yönetimi olarak yenilenebilir enerji konusunda sanayicimize verdiğimiz destek artarak devam edecek” dedi.
Seminerde diğer bir konuşmacı olarak yer alan ASUNIM Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz ise, konuşmasında; Kayseri sanayicisinin güneş enerjisine olan ilgisinden ötürü son derece memnuniyet duyduğunu belirtti. Ayrıca Gürbüz, güneş enerjisi sektöründe doğru EPC firmasının belirlenmesinde tasarımından ürün tedariğine, kurulumundan sistemin devreye alınmasına kadar olan süreçte yüzlerce farklı nüans olduğuna ve tüm süreçlerin titizlikle ele alınması gerektiğine değindi. Kayseri’de 70MWp kurulu güçte GES projesine imza attıklarını belirten Gürbüz, “Kayseri’de hali hazırda devam eden projelerimizin de kurulu gücü 30MWp’lar mertebesinde, bu sistemler devreye alındığında Kayseri’deki kurulu gücümüz 100MWp’lara ulaşacak” dedi.
Inverter seçiminde dikkat edilecek hususlara değinen SMA Türkiye Satış Müdürü Ufuk Keser; inverter ‘lerin “Datasheet”leri dışında “User manuelleri”nin de okunması, araştırılması ve anlaşılması gerektiğini belirtti. Ayrıca inverter seçiminde servis ağının önemini vurgulayan Keser, inverter verimi için sıcaklık çalışma derecesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Ekipman ve malzeme seçimlerinde dikkat edilmesi gereken hususların yanında garanti kapsamında karşılaşılabilecek güvenlik önlemlerine de değinen Pv Partner Satış Müdürü Tunç Günışık, güneş enerjisi sistemlerinde özellikle çatı projelerinde doğru kablo ve konnektör kullanımının öneminden bahsetti. GES yatırımlarında geleneksel kimyasal bağ teknolojisi ile üretilen kabloların yanı sıra radyasyon bağ teknolojisi ile üretilen kabloların tercih edilmesinin hem sistem güvenliğine, hem üretime hem de sistemin ömrüne olumlu etkisinin olacağını belirten Günışık, GES’lerde kullanılan konnektörlerin çok düşük maliyetli fakat bir o kadar da hayati olduğuna ve çatılarda çıkan yangınların büyük bir kısmının bu düşük maliyetli aparatın yanlış seçiminden kaynaklandığına, orjinal “Multi Contact” konnektör kullanılması gerekliliğine değindi.
Seminerde güneş enerjisi sistemlerinde finansman sağlama süreçlerine değinen AKlease Satış Müdürü Murat Ateş, kredi limit çalışmalarında ürün/malzeme ve EPC firmalarına dikkat ettiklerini vurguladı. Yenilenebilir enerji yatırımlarında peşinat ve kısa vade sonucu amortizasyon süresinin daha kısaldığından ve AKlease olarak detaylı fizibilite çalışmaları yaptıklarından bahseden Ateş, bugüne kadar GES-RES-HES-JES gibi pek çok yenilenebilir enerji projelerinde fon oluşturduklarını ve AKLease olarak mevcut bütçelerinin çok büyük bir kısmının yenilenebilir enerji projelerine ayrıldığını ve yenilenebilir enerji projelerine diğer sektörlere kıyasla daha rahat kredi verilebileceğini kaydetti.