ASUNIM Türkiye ailesi Göksu Lokantası’nda düzenlenen yılsonu yemeğinde buluştu ve 2022 yılına yönelik hedeflerini ve planlarını paylaştı.
Saha personeli ile merkez personelin buluştuğu geleneksel yılsonu yemeğinde, ASUNİM Kurucu Ortağı Umut Gürbüz, ASUNİM’in güneş enerji sektöründeki yatırımlarını ve 2022 yılından beklentilerini açıkladı.
ASUNIM olarak, Türkiye’de tamamlanan 380MW GES projeleri olduğuna değinen Gürbüz, ” 2021 yılında hem arazi sistemlerinin fazla revaçta olmaması hem de geçmiş yıllarda ihale edilen lisanslı projelerintamamlanmasından dolayı daha çok çatı üzeri GES projelerinde yer aldık. Bu yıl sonuna kadar toplam 10 çatı projesini başarıyla tamamladık. 2021 yılında çatı GES pazarında %6 oranında payımız var. Çatı üzeri GES pazar liderlerinden biriyiz.
ASUNİM Türkiye ekibi olarak bu yıl pandemi koşullarına rağmen yurt dışında Kıbrıs’ta bir projemizin kurulumunu tamamladık. Satınalmadan gümrüğe, kurulumdan devreye almaya kadarki süreci projemizde başarıyla yürüttük. ASUNİM Türkiye desteği ile yine Portekiz’de 100MW’ın üzerinde lisanslı projeler geliştirdik. Sadece Türkiye’de değil dünyanın bir çok yerinde aktif olarak varız. ASUNIM’in bağlı ortaklığı ASUNIM Egypt olarak 2 adet GES projesini başarıyla tamamladık. Mısır’da CRM Tekstil’in fabrika çatısı üzerine yaptığımız projesi de tamamlanmak üzere. Yine Sudan’da Samsung ile ortak olarak gerçekleştirdiğimiz bir projemiz bulunuyor. Tamamlandığında Afrika’nın en büyük depolama projesi olacak. Buradan edindiğimiz bilgi ve tecrübeyi yine ilerleyen dönemde Türkiye’de gerçekleşecek depolama projelerinde kullanmayı hedefliyoruz “dedi.
” Kalite ve müşteri memnuniyeti odaklı projeler geliştiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bunu devam ettireceğiz.”
2022 yılı için de kurumsal şirketler ile görüşmelerinin devam ettiğini belirten Gürbüz, “Önümüzdeki sene öncelikli olarak arazi üzeri hibrit ve çatı üzeri GES segmenti ivmelenerek devam edecek ve ASUNIM olarak biz de 2022 ikinci çeyreğine kadar tamamlanacak projeler için kontratlar imzaladık. Burdan ASUNIM ailemizle yeni yıl öncesi güzel haberleri paylaşmak istiyorum: Yıldız Entegre ile 6,5 MWlık bir çatı projesi için sözleşme imzaladık. Kayseri Serbest Bölge’de bulunan 7 çatı için gerçekleşen ihaleyi kazandık. Yine bizi ikinci kez projelerinde tercih eden BİM Birleşik Mağazaları’nın Konya’da bulunan depo üzerine kurulacak GES projesini de başarıyla tamamlayacağız. Bunlar dışında İş geliştirme birimimizle 500MW üzerinde geliştirdiğimiz projemiz bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda talip olduğumuz hibrit projelerinden çatı projelerine, YEKA’lar’a kadar pek çok proje gündemimizde olacak. Bu projelerin en azından %30’unu ASUNIM olarak gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Şunu söylemek doğru olur ki; önümüzdeki süreçte güneş enerji sitemleri ülkemizde gelişmeye yeni başlıyor diyebiliriz” dedi.
Önümüzdeki yıl çatı üzeri GES ve Hibrit senesi olacak:
” Rüzgar HES, RES, JES, termik gibi enerji santrallerinin üretimlerinin olmadığı, yakıt olmadığı ya da doğal kaynaklarının olmadığı zamanlar için sınırsız ve temiz enerji kaynağı olan güneşin sistemlere entegre edilmesi dönemi başlıyor. Örneğin 100 MW’lık bir rüzgar santraliniz var. O an eğer rüzgar yok ise ve santraliniz 50MW üretiyorsa, üretiminizi GES sistemi kurarak 100MW’a tamamlayabiliyorsunuz. Bu verimliliği çok ciddi oranda arttıracak bir sistem ve biz bu sistemi ülkemizin hizmetine sunmak için uluslararası tecrübemizle hazırız. Hibrit ile ilgili olarak 10GWlık bir Pazar bekliyoruz. Türkiye’de bugün 10 yılda kurulan GES 7,5GW’larda. Önümüzdeki 5 yıl içinde 2021’den başlayarak sadece hibritten 10GW, çatı üzeri GES’ten 5-6GW kurulum olacağını öngörüyorum. ASUNIM olarak bizde bu pastada yer alacağız.”
Grup şirketi olarak diğer güçlü yanımız bakım onarım tarafımız:
Öncelikle kendi kurduğumuz santrallerin verimli çalışmasını sürdürülebilir sağlamak ve yaptığımız işlerin arkasında durmak için MAXIMA Enerji firmasını kurduklarını söyleyen Gürbüz “Zamanla kendi yaptığımız projeler dışında farklı EPC firmalarının tamamladığı projelerin bakım onarımlarını da gerçekleştirir duruma geldik. MAXIMA Enerji’nin 400MW üzerinde bakım onarım portföyü bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda bu rakamı 1000MWlara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.